Startsida - Nyheter

Förenade förorter får Bernspriset av Svenska pen

”Bernspriset delas varje år ut till någon eller några som lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former. Få har på senare år lika kraftfullt bidragit till detta som Förenade Förorter. Genom att öppna en arena för poeter som skildrar livet i förorten har de gett ett avgörande bidrag till bilden av det moderna Stockholm.”, skriver Svenska pen i motiveringen.

Förenade förorter är en rörelse och förening som bildar plattform för kulturorganisering och social mobilisering på gräsrotsnivå. Föreningen består av ett stort nätverk som arbetar för unga i förorten med målet att stärka självförtroendet bland unga tävlande såväl som boende i förorterna. Sedan 2015 har Förenade förorter arrangerat poesitävlingen Ortens bästa poet, men 2018 års tävling blev den sista av ekonomiska skäl men också på grund av bristande uppbackning från lokala myndigheter och ordningsmakten. Nu väntar nya projekt, som exempelvis Förortsgalan den 27 februari.

Förenade förorter kommenterar priset så här:

”Vi är oerhört tacksamma för detta, det är en ära att som första förening bli erkända genom att vinna Bernspriset. Vi tar emot priset som ett kollektiv och delar det med alla de poeter som burit fram berättelser om sin plats i staden.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV