Startsida - Nyheter

”Trumps undantagstillstånd är olagligt”

Medborgarrättsorganisationen ACLU kommer att stämma USA:s president Donald Trump, sedan han utlyst nationellt undantagstillstånd för att få igenom finansieringen av den utlovade gränsmuren mot Mexiko. ACLU har i 100 år arbetat för de individuella rättigheter och friheter som garanteras av konstitutionen och lagarna i USA. Enligt organisationen råder inget ”nationell nödläge” vid gränsen, vilket innebär att Trumps undantagstillstånd är olagligt och strider mot konstitutionen.

”Nästa vecka får vi möta honom i domstol”, skriver ACLU i ett uttalande.

Donald Trump kräver resurser för att finansiera en gränsmur mot Mexiko. Trump utlyste nödsituationen under ett 50 minuter direktsänt tal, som av många kommentarer uppfattades som främst defensivt. Sedan dess har medier granskat hans påståenden om ett katastrofläge, och kommit fram till att det presidenten hävdar inte överensstämmer med fakta och officiella siffror.

Human rights watch (HRW) skriver att antalet odokumenterade migranter, från södra gränsen mot Mexiko, i själva verket ligger på den lägsta nivån sedan 1970-talet. Trump återkom upprepade gånger under sitt tal till ”den fruktansvärda kriminalitet från södra gränsen” som hotar USA. Men faktagranskning av rapporter och siffror från hans egen regering visar alltså en annan bild.

Cato-institutet analyserade brottsstatistiken och fann att gränslänen har mycket mindre kriminalitet per capita än andra områden i USA. Inte ens amerikanska underrättelsetjänster delar bilden som målas av Trumps administration om de så kallade akuta hoten från södra gränsen när de senast rapporterade till kongressen, påpekar HRW.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV