Startsida - Nyheter

Försvarsmakten vill ha fler kvinnor

Allt färre kvinnor vill göra värnplikt. För att locka fler ser Försvarsmakten nu över kraven på muskelstyrka.

– Vi ser i erfarenheterna från testerna att på väldigt många andra områden – de flesta – så är kvinnor faktiskt bättre än män. Till exempel psykiska faktorer och i-prov och liknande som då är begåvningstester, säger Klas Eksell, Försvarsmaktens personaldirektör, till Sveriges radio Östergötland .

Försvarsmaktens mål är att öka könsfördelningen från 13 procent i dag till 20 procent nästa år och till 30 procent 2027.

”Ett av skälen är att de anser att jämställda grupper jobbar bättre tillsammans. Fler kvinnor inom Försvarsmakten leder dock inte automatiskt till ökad jämställdhet”, skriver Svenska freds.

Svenska Freds har tidigare intervjuat Ingrid Mårtensson, som har haft olika tjänster och positioner inom Försvarsmakten. Hon bekräftar att sexismen, rasismen, homo- och transfobin varit ständigt närvarande. Mårtensson har valt att engagera sig politiskt i Feministiskt initiativ för att bidra till ett mer jämställt samhälle.

– Jag valde att sluta för att jag till slut inte orkade stå upp emot en kultur där militära kvinnor straffas för att de försöker ta plats på ett manligt område och civila kvinnor förringas till en kropp, till sitt kön, berättar Ingrid Mårtensson för Svenska freds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV