Startsida - Nyheter

Gränspolisen får kritik för arbete i strid med sexköpslagen

I en uppmärksammad artikel i Dagens nyheter, beskriver svensk gränspolis hur de arbetar mot prostitution – inte med inriktning på sexköpande män utan genom att ”ta bort varan”. Förutom den avhumaniserande beskrivningen, riktas även kritik mot polisens agerande som går rakt emot intentionerna med sexköpslagen.

”Istället för att gripa och straffa de lagbrytande männen, så lägger Gränspolisen resurserna på att spåra upp, internera och snabbutvisa de kvinnor som är brottsoffer”, skriver Stina Svensson, gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige och kandidat i EU-valet för Feministiskt initiativ, i ett inlägg på partiets hemsida.

Hon avslutar:

”Vi menar att offer för trafficking ska få adekvat hjälp och stöd och inte sättas i förvar, utvisas och beläggas med inreseförbud. Vi ser också ett stort behov av utbildningsinsatser kring sexuella övergrepp och gällande lagrum och praxis för våra rättsvårdande myndigheter.”

I ett inlägg på Facebook uttrycker även organisationen Män förfäran över avslöjandet i Dagens nyheter och skriver bland annat:

”Gränspolisens agerande och val av strategi visar tydligt att det krävs ett stort och genomgående förändringsarbete för att i praktiken svara upp emot den analys som ligger till grund för sexköps- och samtyckeslagen. Där har alla offentliga institutioner ett ansvar för att säkerställa adekvat kunskap och kompetens, både om problemet och om de stödinsatser och resurser som finns tillgängliga. Dagens Nyheters avslöjande visar tydligt att ytterligare satsningar behövs för att uppnå detta.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV