Startsida - Nyheter

Ny rapport om hbtq-rättigheter i Europa

Ingen av de rekommendationer som ILGA Europa gav Sverige i samband med förra årets granskning av läget för hbtq-personers mänskliga rättigheter i Europa har genomförts. En av rekommendationerna var att Sverige skulle införa en ny könstillhörighetslag, som bygger på självidentifikation, med rätt att ändra juridiskt kön utan krav på medicinsk diagnos.

Trots att regeringen 2017 utlovade en ny könstillhörighetslag före valet har ingenting hänt och på propositionsförteckningen för våren 2019 lyser frågan med sin frånvaro. Det innebär att lagen kommer dröja minst ett år till, konstaterar RFSL i ett pressmeddelande.

– Det är obegripligt att regeringen väljer att dra ut på processen, då livet skulle bli så mycket enklare för transpersoner i Sverige med en ny lagstiftning, säger Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL.

ILGA Europas nya landrapport om Sverige lyfter fram att skyddet för transpersoner förstärktes 2018. Från årsskiftet inkluderas transpersoner i lagen om hets mot folkgrupp samt i hatbrottslagstiftningen. Framsteg noteras även för samkönade pars fria rörlighet inom EU 2018, då EU-domstolen slog fast att ”make/maka” kan användas för en partner av samma kön.

När det gäller säkerheten för hbtq-aktivister har läget försämrats på flera håll i Europa, risken att utsättas för våld har ökat och angrepp på hbtq-personers yttrandefrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet rapporteras från flera europeiska länder.

– Ett hårdnande politiskt klimat i Europa påverkar aktivisters dagliga liv. Att säkerheten för hbtq-aktivister är hotad även i Sverige såg vi tydligt när NMR använde hot och våld under Almedalen förra sommaren, men också runt om i landet hela året, påpekar Sandra Ehne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV