Startsida - Nyheter

USA:s världsmästarlag fortsätter strida för lika villkor

För andra gången stäms det amerikanska fotbollsförbundet för könsdiskriminering, rapporterar New York times. Redan 2016 anmälde fem spelare i landslaget förbundet för lönediskriminering men framstegen var för små och nu är det 28 spelare i det regerande världsmästarlaget som kräver bättre betalt och bättre villkor. Detta endast tre månader innan laget ska försvara guldet vid fotbolls-VM i Frankrike. Herrlaget lyckades inte kvalificera sig till förra årets VM i Ryssland.

Spelarna konstaterar i stämningsansökan att de under flera år inte bara haft sämre lön utan även sämre förutsättningar, trots att de både spelar och vinner fler matcher än herrlaget. Könsdiskrimineringen är enligt spelarna institutionaliserad och har pågått i många år och de vill ha kompensation som utgår retroaktivt. Tidigare målvakten Hope Solo lämnade in en egen stämningsansökan om könsdiskriminering i augusti 2018.

Stämningen är ett led i en rad uppmärksammade aktioner inom idrottsvärlden för att uppnå jämställdhet och även om avtalens komplexitet, enligt New York times rapportering, gör det svårt att bevisa diskrimineringen får spelarna stöd från många håll. Bland dem framstående amerikanska tennisspelare, tidigare och nuvarande, som Serena Williams, Bille Jean King and Sloane Stephens.

Och på lördagen gick Adidas ut med att sponsrade spelare i det lag som vinner dam-VM 2019 i Frankrike ska erhålla samma prestationsbonus som herrarna.

– Vi tror på att inspirera och möjliggöra nästa generations idrottskvinnor, skapare och ledare genom att bryta barriärer, säger Eric Liedtke, chef för globala varumärken på Adidas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV