Nyheter

Klar majoritet för jämställdhet i EU:s säkerhetsagenda

”Europaparlamentet efterlyser ett genomförande av fullständig jämställdhet och särskilda insatser för att säkerställa kvinnors, flickors och ungdomars medverkan och värna deras rättigheter i hela konfliktcykeln, från förebyggande av till återuppbyggnad efter konflikter, i samband med EU:s arbete för konfliktförebyggande och medling”. Detta ingår i en rapport som Europaparlamentet antog med klar majoritet den 12 mars 2019.

Rapporten betonar att det civila samhällets organisationer, särskilt de som är specialiserade på kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter för minoritetsgrupper, aktivt och meningsfullt ska få delta när EU fastställer och genomför program och politik för fred, säkerhet och medling.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ (Fi), har varit föredragande för rapporten. Hon kräver att EU tar sitt ansvar för att motverka konflikter och arbetar för fred genom en feministisk säkerhetspolitik, som sätter fred, samarbete, genusperspektiv på alla aktiviteter och kvinnors deltagande i centrum. Ett krav som hon säger har motarbetats av konservativa grupper i parlamentet.

– De konservativa grupperna, särskilt den stora EPP-gruppen där bland annat svenska moderater och kristdemokrater sitter, har inte velat stödja en vision om ett EU som inkluderar kvinnor, unga och minoritetsgrupper på alla nivåer i det konfliktförebyggande arbetet. De har aktivt motarbetat ett mainstreamat genusperspektiv och röstade mot stora delar av rapporten i utrikesutskottet.

 

– Därför kämpade jag vidare och fick med mig fler än 76 andra ledamöter för att lägga fram ändringsförslag till plenum för omröstning som sätter kvinnor och en jämställdhetsanalys i centrum och majoriteten av dessa antogs. Tyvärr ville inte en majoritet av ledamöterna stödja två av mina ändringsförslag: att EU-budgeten görs med en jämställdhetsanalys, eller att vi inrättar ett europeiskt nätverk av kvinnliga medlare, säger Soraya Post i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV