Startsida - Nyheter

Personalbrist inom vården riskerar att förvärras

Nära hälften av Vårdförbundets medlemmar har övervägt lämna vården enligt en ny undersökning som Novus genomförde i februari. Bland medlemmar i åldern 30-49 år är andelen som övervägt att byta yrke 61 procent. Huvudskälen de uppger är dålig arbetsmiljö och dålig lön.

– Det är allvarligt att så många 70- och 80-talister har funderat på att lämna vården. Samtidigt är det en tydlig signal till arbetsgivarna om att man inte längre ställer upp på dåliga arbetsvillkor. Medlemmarna ser också att man slår i löneglastaket redan vid 35 års ålder och börjar då naturligtvis fundera över sin framtid i yrket, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

I ett pressmeddelande konstaterar Vårdförbundet att vårdköerna är en konsekvens av brist på personal. Det gäller främst specialistsjuksköterskor, men även barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Enligt statistik från Socialstyrelsen är andelen sjuksköterskor per invånare väsentligt lägre i Sverige än i övriga Norden, och enligt OECD:s rapport Health at a glance från 2018 har Sverige det lägsta antalet disponibla vårdplatser i EU (2,4 per 1 000 invånare).

Och i förlängningen står patientsäkerheten på spel menar Vårdförbundet, som menar att missnöjet med arbetsvillkor och löner riskerar att förvärra situationen. Nu uppmanas vårdens arbetsgivarorganisationer – Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Sobona – att tillmötesgå i Vårdförbundets krav i den kommande avtalsrörelsen.

– Undersökningen visar tydligt att hälso- och sjukvården riskerar att tappa tusentals medarbetare om inget görs. Årets avtalsrörelse fokuserar på det allra viktigaste – villkor som gör att vi kan behålla och rekrytera ny personal till vårdens nyckelfunktioner, så att invånarna kan få en god och säker vård. Det ansvaret vilar tungt på både politiker och arbetsgivare, säger Sineva Ribeiro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV