Startsida - Nyheter

Upprop mot utbyggnad av Arlanda flygplats

Det internationella miljönätverket 350.org larmar om Swedavias planer att bygga ut Arlanda flygplats i Stockholm.

Organisationen menar att med tanke på klimathotet och det akuta läget, ska flygandet minskas och inte öka. I uttalandet skriver 350.org:

”Flyget är i dag beroende av fossila bränslen och de tekniska lösningarna för att göra flyget fossilfritt ligger i bästa fall långt fram i tiden. Vi har inte tid att vänta; därför måste flygandet minska drastiskt”.

På sin hemsida skriver det statliga företaget Swedavia att: ”Arlanda är Sveriges port mot världen och på väg att bli världens port till Skandinavien. Nu gör vi oss redo för att kunna ta emot nära 40 miljoner resenärer 2040”.

350.org uppmanar nu till protest mot beslutet:

”Trots att flygbranschen inte kunnat presentera någon ordentlig lösning för ett hållbart flygande låter regeringen det statligt ägda flygplatsbolaget Swedavia bygga ut och anpassa Arlanda för ännu fler resenärer. I expansionsplanerna ingår bland annat 14 nya gater, nya uppställningsplatser för flygplan och på längre sikt även en fjärde landningsbana. Allt för att rusta för tätare flygavgångar vilket ger mer klimatutsläpp. Vi vill med vår namninsamling visa att flygplatsexpansioner inte har stöd hos allmänheten och kräver att utbyggnaden av Arlanda stoppas”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV