Startsida - Nyheter

Politisk vändpunkt: Slovakiens första kvinna som president

Slovakerna överraskade Europa när de i lördags valde juristen och miljöaktivisten Zuzana Caputova till president. Landets första kvinna på posten drev sin valkampanj med anti-nationalistisk retorik, mot korruption och för minoritetsgruppers lika rätt. Zuzana Caputova, 45 år, vann med 58 procent av rösterna i den andra valomgången. Hennes valseger tolkas som en politisk vändpunkt, ett tecken på en ny politisk riktning som vinner genom att tydligt markera mot högerpopulismen.

I sitt tacktal tilltalade hon sina väljare inte bara på slovakiska, utan även på de andra språken som talas av andra etniska grupper i landet. Om sin seger konstaterade Caputova: ”Det är möjligt att inte ge efter populismen.”

Hennes parti, Progressive Slovakia, värnar om liberala värderingar, är EU-vänligt, stödjer hbtq-rättigheter och samkönade äktenskap. Den nya politiska triumfen för progressiva värderingar, hoppas många i landet och de centraleuropeiska grannländerna ska påverka det kommande EU-valet i maj och bromsa högerpopulisternas marsch in i EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV