Startsida - Nyheter

Kostnadsfria mensskydd inom skola och vård i England

Enligt en granskning av barnrättsorganisationen Plan international har en av tio flickor mellan 14 och 21 i Storbritannien inte haft råd med mensskydd. 49 procent har missat en hel dag i skolan på grund av mens. Nu har den brittiska regeringen beslutat att finansiera kostnadsfria hygienprodukter i alla högstadie- och gymnasieskolor.

Beslutet välkomnas av aktivister, bland dem Amika George, som började kampanja mot ”period poverty” (”mensfattigdom”) för två år sedan. Hon hade tagit del av nyheter om så kallad mensfattigdom och chockades av att höra om flickor som missade skolan för att de inte hade tillgång till mensskydd.

– Jag gick själv i skolan då och kunde inte föreställa mig att behöva hantera något sådant, säger hon till BBC.

Till en början använde Amika George sociala medier för att samla stöd för kampanjen och efter några månader organiserade hon en protest utanför statsministerbostaden med 2 000 deltagare. I samarbete med Red box project och The pink protest började hon i januari i år även driva en juridisk kampanj som gör gällande att mensfattigdom fråntar en del flickor deras rätt till utbildning.

Enligt George kommer de fria mensskydden betyda enormt mycket för flickor som kämpat med att ha råd med tamponger och bindor, rapporterar BBC. Samtidigt menar hon att även lågstadieskolor borde omfattas, eftersom åldern för puberteten varierar och det finns de som börjar menstruera så tidigt som vid åtta års ålder.

Skottlands regering avsatte redan förra året resurser för motsvarande program för kostnadsfria mensskydd i skolor, högstadier och universitet. Programmet kommer enligt brittiska finansdepartementet fungera som modell när utbildningsdepartementet utformar sin version för England.

Även NHS, som ansvarar för den offentliga vården i Storbritannien har hörsammat kampanjerna för att bekämpa mensfattigom, och utlovar nu gratis mensskydd för alla som efterfrågar det. En del erbjuder redan detta, men tillgången har varierat stort. Från och med i sommar kommer alla sjukhus som har kontrakt med NHS åläggas att tillhandahålla mensskydd enligt en ny standard för kontrakten.

– Det här är ett jättebra initiativ och ett fantastiskt framsteg, säger Tina Leslie, grundare av organisationen Freedom for girls.

– Mens är en del av livet och alltför ofta tar vi för givet att hygienprodukter är lättillgängliga för alla, konstaterar Englands chefsjuksköterska Ruth May, i ett uttalande på NHS hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV