Startsida - Nyheter

Arbetsmarknaden missgynnar kvinnor med funktionsnedsättning

Kvinnor med funktionsnedsättning ges många gånger inkomster som de inte kan försörja sig själva och eventuella barn på. Det framgår av en ny rapport som Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet presenterade för regeringen den 15 april. Uppdraget var att kartlägga den ekonomiska jämställdheten för kvinnor med funktionsnedsättning.

– Den ekonomiska ojämställdhet som finns mellan kvinnor och män generellt förstärks ytterligare för kvinnor med funktionsnedsättning, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet.

– Kvinnor med funktionsnedsättning behöver synliggöras mer inom såväl jämställdhets- som funktionshinderpolitiken, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Kvinnor med funktionsnedsättning är överrepresenterade i den grupp vars disponibla inkomst understiger 60 procent av medianinkomsten, med konsekvensen att många lever i ekonomisk otrygghet. Skillnaden mellan kvinnor och män med funktionsnedsättning när det gäller omfattningen av arbete är stor. Flera faktorer bidrar till inkomstklyftorna. I gruppen kvinnor med funktionsnedsättning är en oproportionerligt stor andel långtidsarbetslösa, arbetar betydligt oftare deltid, är deltidsarbetslösa eller har timanställning. Många upplever också att de är utsatta för diskriminering och kränkande särbehandling i arbetslivet, samt negativa attityder från arbetsgivaren.

Samtidigt träffar arbetsmarknadspolitiskt stöd riktat till personer med funktionsnedsättning olika beroende på kön. Generellt har män större tillgång till insatser och stöd än kvinnor, enligt kartläggningen.

Myndigheterna bakom rapporten föreslår följande för att komma åt de allvarliga bristerna i ekonomisk jämställdhet:

  • Tydligare sammankoppling av perspektiven jämställdhet och funktionsnedsättning i arbetet med aktiva åtgärder för att att förebygga diskriminering.

  • Kunskapshöjning om den rådande situationen.

  • Samordning av arbetsmarknads- och välfärdsstöd riktat till personer med funktionsnedsättning, samt analys, reformering och modernisering ur ett jämställdhetsperspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV