Startsida - Nyheter

V och KD i gemensamt utspel mot penningtvätt

Med ett gemensamt utskottsinitiativ vill Vänsterpartiet och Kristdemokraterna sätta press på regeringen att agera för att återskapa förtroendet för det svenska bankväsendet. Efter återkommande skandaler om misstänkt penningtvätt har lagar har skärpts, bötesbelopp höjts och Finansinspektionens resurser utökats.

Nu senast har Finansinspektionen initierat en utredning om förekomst av penningtvätt inom Swedbank. Bra men otillräckligt, enligt V och KD som vid en presskonferens presenterade ett gemensamt förslag till utredning. Bland annat föreslår de att Finansinspektionens arbetssätt och struktur i förhållande till andra myndigheter analyseras, med utgångspunkt i det senfärdiga agerandet just i fallet Swedbank.

Syftet med utredningen är att göra Finansinspektionen större och starkare, både vad gäller kapacitet och mandat. Att just de V och KD gör ett utspel tillsammans väckte uppmärksamhet, och ses som en konsekvens av januariöverenskommelsen. Ulla Andersson (V) fick en fråga om detta på presskonferensen:

– Vi har gemensamma uppfattningar i de här frågorna och vi tyckte därför att det var viktigt att på olika sätt visa att det går att ta ett brett politiskt ansvar för att förhindra att sådan här förtroendeskadlig verksamhet faktiskt finns i bankväsendet. Det här var ett bra sätt att markera att det går att finna varandra över de politiska gränserna i sådana här centrala frågor, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV