Startsida - Nyheter

#euval: Toppkandidaterna tar ställning i asylfrågor

Flyktinggruppernas riksråd (Farr) har tillsammans med Refugees welcome Sverige (RWS) undersökt partiernas inställning i asylfrågor. En av de sju frågorna rör EU:s ekonomiska samarbete med kustbevakningen i Libyen. Endast tre av nio tar tydlig ställning mot samarbetet, visar den enkät som skickats ut till toppkandidaterna i de partier som är representerade i dag i EU-parlamentet.

Farr och RWS konstaterar att den libyska kustbevakningen vid upprepade tillfällen öppnat eld mot, skjutit sönder och sänkt migrantbåtar. Dessutom sätts migranter och flyktingar som omhändertas av den libyska kustbevakningen i migrationshäkten där de utsätts för tortyr, svält och våldtäkter och riskerar att bli sålda.

– Det är otroligt problematiskt att kandidaterna från 6 partier inte tar ställning mot samarbetet med Libyen. EU är medskyldigt till den omänskliga behandling som flyktingar och andra migranter utsätts för. Våra skattepengar ska aldrig gå till att beväpna illegitima aktörer så som den libyska kustbevakningen. Alla satsningar bör istället gå till att hjälpa människor på flykt, säger Kamal El Salim, ordförande för RWS.

En av frågorna i enkäten rör CEAS, ett lagpaket där flera direktiv inom ramen för EU:s asylpolitik föreslås bli förordningar och kommer att påverka asylrätten i Sverige. Detta då förordningar är överstatliga och tvingande och innebär att inget land får ha bättre eller sämre villkor för dem som söker internationellt skydd. Förordningar är överstatliga och tvingande. Förhandlingar pågår och ett av förslagen är att EU:s medlemsstater endast ska kunna bevilja tillfälliga uppehållstillstånd. Enligt enkäten är kandidaterna från FI, MP, V, S och C starkt negativa till förslaget medan L:s kandidater är svagt negativa och kandidaterna från KD, M och SD starkt positiva.

– Sverige har länge varit ett land som har varit ett föredöme för andra när det kommer till asylrätten. Det är otroligt viktigt att våra politiker nu driver på för att CEAS och harmoniseringen av EU:s asylsystem inte innebär att Sverige sänker sin standard utan att andra länder tvingas höja sin. Det är helt avgörande att rätten att söka asyl och konventioner om mänskliga rättigheter upprätthålls, säger Sara Edvardson Ehrnborg, ordförande i Farr.

Kandidaterna har också fått ta ställning till frågor om återtagandeavtal, Frontex budget, skäl som uppkommit efter flykten, kriminalisering av hjälpinsatser och ”säkra länder”. Högst svarsfrekvens på enkäten har Miljöpartiet och Feministiskt initiativ där 100 procent av kandidaterna har svarat. Från Centerpartiet svarade 80 procent, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet 70, Kristdemokraterna och Liberalerna 60 procent, Sverigedemokraterna 30. Noll procent av Moderaternas kandidater svarade, istället lämnades ett partigemensamt svar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV