Nyheter

Åklagare utreder politikers anmälan mot ensamkommande

Kommunledningen i Skurup anmälde 17 ensamkommande flyktingbarn för bidragsbrott sedan de fått sin uppskattade ålder ändrad av Migrationsverket. Nu inleder kammaråklagare Stefan Waern en förundersökning mot kommunpolitikerna. Detta sedan Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala tillsammans med Johan Berggren, chefredaktör på Ordfront magasin och opinionsbildaren Maria Robsahm polisanmält de ansvariga politikerna för falsk tillgivelse.

Toivo Jokkala välkomnar åklagarens beslut:

– Oavsett om det i slutändan leder till ett åtal mot politikerna eller inte, känns åklagarens beslut som en viktig signal om att en kommunledning inte godtyckligt kan använda rättssystemet för att ro hem billiga politiska poänger och hetsa mot redan utsatta ungdomar.

Enligt lagen begås falsk tillgivelse av den som anger oskyldig till åtal, med avsikten att hen ska ställas till svars. Förutsättningen är att den som begår brottet inser, eller har skälig anledning att inse, att den som angetts är oskyldig.

Detta är kriterier som Skurups kommunpolitiker – enligt Jokkala, Berggren och Robsahm – uppfyller med råge. Även med hänsyn tagen till åldersuppskrivningarna var de 17 ensamkommande minderåriga när de kom till Sverige, inga bidrag hade betalats ut och dessutom hade chefstjänstemännen i kommunen avrått politikerna från att göra en anmälan om bidragsfusk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV