Startsida - Nyheter

Pressfrihetspris till journalisten Ismael Bojórquez Perea

Mexikansk journalisten Ismael Bojórquez Perea tilldelas Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2019. Samtidigt hålls ett seminarium om journalisters säkerhet på Postmusem i Stockholm under fredagen, den 3 maj, den internationella dagen för pressfrihet.

– Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Årets pristagare har med risk för sitt eget liv blivit en av landets främsta förespråkare för pressfrihet och skydd av journalister, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer.

Som chefredaktör för den mexikanska veckotidningen Ríodoce i delstaten Sinaloa har Ismael Bojórquez Perea lett granskningar rörande korruption, strafflöshet, narkotikakarteller och organiserad brottslighet. Han har också kritiserat den mexikanska regeringen och rättsapparaten för att de inte gör tillräckligt för att utreda mord på journalister.

Enligt Reportrar utan gränser råder i Mexiko näst intill straffrihet för mord på journalister. De senaste fem åren har 39 journalister dödats i Mexiko. Det är mer än i något annat land i världen under samma period. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 rankas Mexiko på plats 144 av 180 länder. Av de 114 mord på journalister som åklagarmyndigheterna har registrerat sedan 2000 har endast 48 utretts och i bara tre fall har de skyldiga dömts. Detta har lett till att journalister tystnar och undviker farliga ämnen. Andra tvingas i exil.

Ríodoce är en av de tidningar som till högt pris fortsatt granska korruption och våld. Ismael Bojórquez Perea var först på plats när kollegan Javier Valdéz mördades utanför redaktionen i maj 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV