Startsida - Nyheter

#pressfrihetsdagen: Genusjournalister samlas i Uruguay

På pressfrihetsdagen inleds ett två dagar långt möte där journalister från tre internationella organisationer med ett gemensamt mål – att försvara yttrandefriheten – samlas i Uruguay. De tre organisationerna är särskilt bekymrade över de växande inskränkningarna av yttrandefriheten i kontexter med våld och desinformation.

Journalisterna är verksamma i olika delar av Latinamerika, Europa, Asien och Afrika, och kommer hålla både gemensamma möten för att utbyta erfarenheter, och separata möten, för att utveckla respektive organisation. Feministiskt perspektivs utrikeskrönikör Ana Valdés kommer att medverka vid ett rundabordssamtal om villkoren för journalister i nationella och regionala kontexter. Samtalet ingår i den del av programmet som arrangeras internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv (RIPVG).

Nätverket kommer även att presentera en rapport över arbetet med att larma om, och säkerställa skyddet för kvinnor som utsätts för hot och våld i sin roll som journalister. De 13 år som gått sedan nätverket grundades kommer att utvärderas, i syfte att lägga fast inriktning och struktur för de kommande två åren, och mötesplats för nästa konferens utses.

Sedan nätverket bildades 2005 i Morelia, Mexiko, har ytterligare fem konferenser hållits, i Spanien 2007, Colombia 2009, Marocko 2011, Mexiko 2013 och Spanien 2016. Bland medlemmarna finns journalister och journalistnätverk från 36 olika länder som, genom en journalistik med genusperspektiv, söker synliggöra kvinnor i medierna, främja kvinnors mänskliga rättigheter och stärka kvinnors ställning i samhället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV