Startsida - Nyheter

Omänskligt neka kroniskt sjuka sjukpenning

I ett blogginlägg berättar Niklas Altermark, forskare på statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, om sin forskningsstudie om kroniskt sjuka som får avslag på ansökan om sjukpenning. Detta med anledning av nya regleringsbrevet till Försäkringskassan och fortsatt fokus på att hålla sjukskrivningarna på en låg nivå.

Hittills är personerna som Altermark intervjuat drabbade av ME, en kronisk multisystemsjukdom som leder till extrem känslighet för belastning och vars orsaker inte är klarlagda.

”Hårdare bedömningar ska hjälpa dessa att slippa bidragsberoende och återgå i arbete. Mina intervjuer visar emellertid en helt annan verklighet – ekonomisk misär, förvärrad hälsa, självmordstankar och en ofta total känsla av hopplöshet”, skriver Altermark, som ifrågasätter vad Försäkringskassan kan göra för att hålla sjuktalen nere förutom att just neka sjukpenning.

Han beskriver hur människor med kronisk sjukdom försätts i en helt omänsklig situation, men tror inte att det är beslutsfattarnas avsikt:

”Jag tror snarare att detta handlar om att man aktivt kultiverar en viss sorts liv – det arbetande livet – och passivt accepterar eller ignorerar konsekvenserna för de som faktiskt inte kan möta dess krav. De är priset man betalar men talar tyst om, en slags slaggprodukter för ett samhälle som håller sig med väldigt bestämda och snäva idéer om hur ett liv ska vara. De här människorna är inte döda, men de lever i ett system som gör det omöjligt att leva.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV