Startsida - Nyheter

Nekades asyl – metoden för åldersbedömning JK-anmäls

Hård kritik har riktats mot de medicinska åldersbedömningar som används för att bedöma asylsökandes rätt till uppehållstillstånd. Nu har Civil rights defenders (CRD) och Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar anmält svenska staten till Justitiekanslern (JK), rapporterar Svenska dagbladet (SvD). Anmälan gäller ett fall där organisationerna menar att en bristfällig åldersbedömning medfört att en ensamkommande nekats asyl.

SvD har i en omfattande granskning avslöjat felaktigheter och frågetecken gällande den metod som används för att bedöma asylsökandes ålder, och som utformats av Rättsmedicinalverket. I det aktuella fallet har den ensamkommandes mognadsgrad i visdomstand och knäled bedömts. Medan knäleden ansågs färdigvuxen, bedömdes tanden vara omogen. I Rättsmedicinalverkets modell räcker det att ena kroppsdelen anses färdigvuxen för att undersökningen ska ”tala för” att personen är 18 år eller äldre, skriver SvD.

– Vi vill att JK gör en bedömning av vår klients situation och konstaterar människorättskränkning, som vi menar har skett. Det aktuella fallet är ett exempel på ett strukturellt problem. JK:s bedömning blir därför viktig för alla personer som befinner sig i en liknande situation, säger Tilda Pontén som är jurist på CRD.

Rådgivningsbyrån och CRD anser att det är åldersbedömningen i det aktuella fallet som ledde till avslag på asylansökan. Uppgifter som talade emot togs inte i beaktande. Det gäller såväl ett andrahandsutlåtande som talade emot RMV:s bedömning av knäleden som andra dokument som ska ha gett stöd för att deras klient är under 18 år.

– Vår erfarenhet är att Migrationsverket och migrationsdomstolarna i huvudsak går på underlag från RMV och inte i tillräcklig utsträckning beaktar annat, säger Tilda Pontén till SvD.

För att peka på hela systemet med åldersbedömning, samt förhindra att olika aktörer skyller på varandra, omfattar anmälan tre myndigheter, Rättsmedicinalverket, Migrationsverket och migrationsdomstolen.

– Det är regeringen som i slutändan ansvarar för att utforma ett system så att asyl blir tillgängligt i praktiken för alla personer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV