Startsida - Nyheter

Kvinnor som är fotbollsproffs kan ofta inte leva på sin lön

Nära hälften av kvinnor som spelar fotboll på elitnivå kan inte leva på sin inkomst från fotbollen. Åtta av tio tjänare mindre än 20 000 kronor i månaden. Det visar en ny rapport från fackförbundet Unionen. Bland män är det en av tio som inte kan leva av sin samlade inkomst från fotbollen, och nio av tio tjänar över 30 000 kronor som heltidslön per månad.

– Kvinnliga fotbollsspelare tvingas att jobba extra vid sidan om sin proffskarriär. Det är inte rimligt! Fotbollens nyckelaktörer måste ta ansvar för kvinnliga fotbollsspelares arbetsvillkor och jämställdheten inom elitfotbollen, säger Martin Linder, ordförande för Unionen, i ett pressmeddelande.

Unionen organiserar anställda idrottsutövare och kanslipersonal inom idrotten. Enligt kartläggningen löner, villkor och förutsättningar inom svensk fotboll i rapporten Ojämn spelplan, som släpps i dag, är den vanligaste ersättningsnivån för kvinnor 5001-20 000 kronor omräknat till heltid.

– Det har varit förbjudet att lönediskriminera i snart 40 år. Sedan 1994 ska arbetsgivare göra lönekartläggningar för att upptäcka och rätta till osakliga löneskillnader. Det gäller även fotbollen, säger Martin Linder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV