Startsida - Nyheter

Kamp om kontrollen över allmännyttiga medier

Moderaterna i Stockholms län vill helt lägga ned public service. Ett förslag om att skrota Sveriges radio, Sveriges television och Utbildningsradion, har för första gången godkänts av ett moderat länsförbund, rapporterar SVT.

Muf tycker att M ”måste våga stå för vad de tycker”. Oliver Rykatkin, Muf:s andre vice ordförande i Stockholm, har drivit frågan och säger till SVT att Muf dessutom anser att ”det här bara är ett första steg” för att frågan på allvar ska diskuteras inom moderpartiet inför partistämman i höst.

På söndagen 19 maj rapporterade Ekot att enligt den motion som 15 av Sverigedemokraternas distriktsordförande har ställt sig bakom ska partiet verka för att behålla public service men sälja ut SVT 2 och P3 till privata aktörer. Men förslaget innebär att SD ska samtidigt verka för en ”genomgripande reform” av SR och SVT. De som står bakom förslaget vill att den nyligen införda public service-avgiften avskaffas och att public service förhandlas och finansieras inom ramen för statsbudgeten. Dessa förslag ska klubbas i höst på landsdagarna, partiets högsta beslutande organ.

I Ungern och Polen har de sittande auktoritära regeringarna ändrat lagen för att få direkt inflytande över public service. Något som i praktiken omvandlat publik service till propagandaorgan för auktoritära partier med avsikt att skaffa monopol inom informationsspridning.

”Under de senaste åren har Orbán även tagit kontroll över nästan samtliga kommersiella nyhetsmedier i landet, genom att affärsmän med band till regeringspartiet har köpt upp dem. Sedan 2015 har nära 500 tidningar, tv-kanaler, radiostationer och webbportaler köpts upp, fått sina redaktioner ersatta med lojalt folk, varpå de förvandlats till regeringens lydiga propagandaorgan”, skriver frilansjournalisten Joakim Medin i en rapport från Budapest.

På måndagen rapporterade SR:s P4-nyheter att Camilla Karlman, länets nya ordförande för Sverigedemokraterna, inte tycker att det ska vara tillåtet att skämta om politik i Sveriges Radio och SVT. Camilla Karlman är beredd att stödja förslaget till partikongressen som vill att SD ska arbeta för att sälja ut SVT 2 och P3.

– Tar man P3 som exempel så har det slagit fel när de har gjort satir om Sverigedemokraterna, säger Camilla Karlman till P4 Blekinge.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV