Startsida - Nyheter

Peter Lundgren tafsade, Kristina Winberg fick sparken

Uppgifterna om sverigedemokratiska toppkandidaten Peter Lundgrens ovälkomna närmande mot en SD-politiker på ett hotellrum under ett partiarrangemang förra året avslöjades i Expressen på måndagen. Händelsen beskrivs i två bandade telefonsamtal mellan den utsatta kvinnan och Lundgrens partikollega EU-parlamentKristina Winberg som Expressen tagit del av.

Enligt Expressen berättade SD-politikern upprepade gånger för Kristina Winberg hur hon reagerade på det ovälkomna närmandet: ”Jag fick panik”.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, erkänner Peter Lundgren när han konfronteras med uppgifterna.

– Ja, ja, det är det jag menade ju. Han höll ju fast mig. Behån var i vägen så jag kom inte loss med överkroppen heller. Han hade ju händer där ju.

Dagen efter konfrontationen stängs Winberg av från sitt medlemskap i partiet och stryks från partiets lista över kandidater i EU-valet. Enligt ett pressmeddelande från SD har Winberg agerat illojalt mot partiet.

Natten till tisdagen spelar SD in ett samtal mellan Lundgren och den kvinna han erkänt att han utsatt för sexuella trakasserier. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) kallar samtalet för ett bandat övergrepp i ett inlägg på organisationens Facebook-sida:

”Det är en film om ett parti som utan nåd talar mansmaktens språk. Det är oerhört att SD menar att detta ska visa något som liknar krishantering. Inspelningen är en kris.”

EU-parlamentarikern och Feministiskt initiativs toppkandidat Soraya Post är inte förvånad. På sin Facebook-sida kommenterar hon nyheten om Peter Lundgrens agerande:

”SD:s topprepresentant, Peter Lundgren, menar att det inte är så farligt och överdrivet att han tafsar på en partikollega under en fest. Detta är bara ett i raden av alla de vittnesmål från kvinnor inom SD, som visar att partiet lider av maktmissbruk och maktutövning. SD bygger sin politik på att vissa människor är mindre värda, och de som inte passar in ska kastas ut. Vi undrar nu – om Lundgren fälls för sexuella övergrepp, har han då förverkat sitt svenska medborgarskap? Vart ska han då utvisas?”

Jytte Guteland, EU-parlamentariker som kandiderar för Socialdemokraterna, kommenterar avslöjandet i ett Facebook-inlägg med en genomgång av alla beslut där Lundgren röstat nej till förslag för att stärka skyddet mot sexuella trakasserier där S-ledamöterna röstat ja, och uppmanar S-sympatisörer att rösta:

”Och kom ihåg: för varje socialdemokrat som inte röstar så väger en röst på Peter Lundgren (SD) dubbelt.”

Hanna Wigh lämnade SD 2017 i protest mot hur sexuella övergrepp och ekonomiska oegentligheter hanteras i partiet och själv vittnat om att ha utsatts av en SD-riksdagsledamot. På SVT Opinion skriver Wigh att hon under sin tid i partiet varit med och sopat otaliga sexuella övergrepp under mattan:

”Att det var kvinnor, flickor, tjejer av kött och blod som utstått trauma jag därmed trampade ner och förminskade föresvävade mig aldrig. Vi pratade givetvis sinsemellan om det som hände och försökte trösta så gott det gick när det behövdes. De gånger det ändå gick så långt att partiet inte kunde skydda förövaren helt från exponering gick PR-maskineriet in.”

Hon avslutar debattinlägget med en fråga:

”Kan vi acceptera ett parti som utan att tveka slänger offer och vittnen under bussen för att skydda sina likasinnade gubbvänner i sitt gubbvälde?”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV