Startsida - Nyheter

Ny politisk karta i Europa

Lea Ypi professor i politisk teori från London school of economics analyserar EU-valresultat i brittiska Independent. Ypi drar slutsatsen att hemligheten bakom den nya högerns framgångar i Europa är att den i praktiken gör det som den gamla vänstern brukade predika om. Istället för klasskamp talar nya högern om nationer, istället för politik talar de om kultur och i stället för kapitalister talar de om invandrare. Den nya högern har enligt Lea Ypi blivit en koalition med gemensamma budskap, plattform och vision om social förändring. En politisk kraft som dessutom odlar lokala rötter och talar ett språk som folk förstår.

Medan kristdemokratiska och konservativa EPP förlorar 41 mandat, vinner liberala Alde 42 nya platser, tack vare Macrons nya parti La république en marche. De gröna får 19 nya platser medan vänsterpartistiska GUE/NGL tappar 13 platser och socialdemokratiska gruppen förlorar 46 mandat. Samtidigt växer högerpopulistiska ENF (+58) och EU-kritiskt konservativa EFDD (+6). Däremot förlorar EU-skeptiskt konservativa ECR 11 mandat.

En del kommentatorer förklarar den europeiska mitten död och menar att beslutsprocessen krångligare när nya grupper bildas inom EU-parlamentet.

Göran von Sydow, direktör för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps), konstaterar att de två stora partigrupperna S&D och EPP, som tidigare kunde bilda majoritet tillsammans, går tillbaka och att nya allianser för majoritet krävs. 

– Man kan säga att parlamentet blir lite mer fragmentiserat eller utspritt i sin politiska sammansättning, säger von Sydow till Arbetet.

Högerpopulister har vunnit stort i Italien, Frankrike och Storbritannien. Högerpopulistiska Dansk folkeparti förlorade stort i Danmark. Stödet sjönk från 26,6 till 10,7 procent av rösterna. Det regerande liberala partiet slutade dock som största och Socialdemokraterne som näst största parti. I Österrike förlorade högerextrema Freedom party (FPÖ) röster på grund av skandalen under EU-valet och fick 17,2 procent medan det regerande Peoples party fick 34,9 och socialdemokratiska (SPÖ) 23,4 procent. I Finland fick Sannfinländarna 13,8 procent och ökade med en procentenhet. De tyska högernationalisterna i Alternativ för Tyskland (AFD) kom in med 11 procent och ökade 3,9 procent.

Dessa resultat kan påverka planerna som Italiens Matteo Salvini, från högerextrema Lega, har att bilda en koalition med nationalistiska partier. Förutom Lega och Marine Le Pens National rally som vann stort i Frankrike var det trots prognoserna inga sensationella valresultat.

De gröna partierna ökade sina mandat totalt med 19 nya platser. De finska gröna fick 16 procent av rösterna och de tyska gröna 20,5 procent.

– En del lockas av högerpopulismens lockrop. Men långt ifrån alla. Även liberaler och gröna partier går framåt. Nu återstår att se om den stelnande politiska mitten lutar sig emot extremhögerns väljarstöd, eller om de väljer att söka stöd bland den växande gröna och liberala gruppen, skriver Daniel Poohl i Expo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV