Startsida - Nyheter

#almedalen: RFSL tar ställning mot nazisters hat och hot

RFSL har beslutat att avstå från deltagande vid årets politikervecka i Almedalen, meddelade organisationen på onsdagen. Detta eftersom dess medlemmar utsatts för hot och hat av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) de senaste två åren under Almedalsveckan.

”Vårt beslut handlar inte om att vi viker oss för nazisterna. Vi väljer att göra en markering under 2019 och samtidigt sätta ljuset på hur det demokratiska utrymmet krymper, på hur polisen prioriterar och på vikten av att stå upp för varandra när nazister går på våra gator”, skriver RFSL i ett pressmeddelande.

”Från RFSL:s sida vill vi understryka att vi har en stark grundlag i Sverige värd att försvara, och vi vill inte nödvändigtvis se några lagändringar. Men något är fel i tolkningen av den när nazisters demonstrationsfrihet skyddas av polisen, samtidig som vår mötesfrihet och föreningsfrihet inte kan säkerställas. Vi har försökt få till en förändring via domstol. Förra året överklagade vi polisens beslut att låta nazisterna komma oss nära, men fick nej i både Förvaltningsrätten och Kammarrätten.”

RFSL kommer dock att återigen anordna en mångfaldsparad under Almedalen för att markera vikten av respekt för lika rättigheter och värde. RFSL uppmanar alla organisationer, partier och företag i Almedalen att i praktisk handling stå upp för allas rättigheter, bland annat genom att gå i mångfaldsparaden.

”Paraden, som under de senaste åren har samlat tusentals deltagare, innebär en möjlighet för individer och organisationer att sluta samman i ett gemensamt ställningstagande för samhällets öppenhet, för alla människors lika rätt och värde och för demokratin. Vi ser denna manifestation som en viktig och värdefull signal om att vi alltid kommer vara många fler som står på öppenhetens sida och att vi inte står passiva när de antidemokratiska krafterna växer.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV