Startsida - Nyheter

Inget åtal mot ordningsvakt efter barnmisshandeln i Kista

Åklagarmyndigheten lägger ner anmälan mot en av ordningsvakterna som använde övervåld mot pojkarna i det uppmärksammade fallet i Kista galleria, rapporterar Nyhetsbyrån Järva.

Kammaråklagaren Sofia Gullbrandsson bedömer att de 12-13-åriga barnens ”beteende var för farligt” och menar att ordningsvakternas agerande låg inom ramen för vad deras förordnande som ordningsvakter tillåter:

– Jag gjorde bedömningen att pojkarnas beteende var för farligt. Om pojkarna hade varit över 15 år gamla, hade jag rubricerat deras handlande som våldsamt motstånd.

Familjen som anmälde en av ordningsvakterna är upprörd över att ärendet läggs ned, och att den anmälda ordningsvakten får gå fri utan konsekvenser för sitt agerande. Till Nyhetsbyrån Järva säger de:

– Man undrar hur de definierar allvarligt våld. Vi talar om barn som blivit skärrade av händelsen och som kommer att bära med sig detta resten av livet. Ett födelsedagsfirande som övergick till en mardröm. Inga barn ska behöva uppleva detta. Alla barn är allas barn.

Ordningsvakters våld mot fyra pojkar i Kista galleria i början av januari i år blev föremål för polisutredning. Köpcentrets vakter misshandlade en tolvårig pojke, som tvingades uppsöka sjukhus. Händelsen filmades både av pojkens vänner och förbipasserande. Anhöriga polisanmälde vakterna, vars agerande kritiserades av Rädda barnen:

”Vi har sett bilderna som cirkulerar i sociala medier. Ordningsvaktens beteende är oacceptabelt oavsett vad som var anledningen till att denne behövde ingripa. Vår bedömning är att det är frågan om barnmisshandel.”

Feministiskt perspektiv rapporterade från ett möte i januari i Husby i samband med händelsen, där många oroliga Järvabor och föräldrar samlade för att diskutera händelsen. Då sade Emma Ström från organisationen Förorten mot våld:

– Det är problematiskt att ingen ska få kritisera ordningsvakter och polisers arbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV