Startsida - Nyheter

Nytt verktyg ska underlätta polisanmälan av hat och hot

Jämlikhetsstiftelsen Make equal har tagit fram ett verktyg för digital anmälan av näthat. Syftet är att göra det lättare att polisanmäla, samt sätta press på polisen så att de tar hat och hot som förmedlas över internet på större allvar. Verktyget har utformats i samarbete med experter för att komma förbi de hinder som finns, och se till att all nödvändig information inhämtas.

– I dag går det inte att anmäla näthatsbrott via polisens hemsida, såsom man kan göra vid till exempel stöld eller kontokortsbedrägeri. Däremot finns det ett beslut från justitieombudsmannen som innebär att polisen har skyldighet att ta upp anmälningar som kommer till dem – oavsett hur. Vi har därför kopplat verktyget till polisens registrator-mejladresser vid de olika polisregionerna, dit den färdiga anmälan skickas, förklarar Kristina Wicksell, kommunikationsansvarig på Make equal, i ett pressmeddelande.

Tidigare i maj lanserades Näthatshjälpen, som den digitala polisanmälningsfunktionen är en del av.

– Mörkertalet för olika former av näthatsbrott är stort, och att gå till en polisstation eller ringa till polisen är både tidskrävande och en psykologisk tröskel för många. Nu när vi släpper denna funktion hoppas vi förstås att alla de som vanligtvis inte brukar anmäla gör det, så att polisen får upp ögonen för hur stort demokratiproblem det här är. 96 procent av alla anmälningar kopplat till näthat läggs ner av åklagare eller polis, vilket bevisar att det behövs både mer resurser och ökad kunskap om detta, säger Wicksell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV