Startsida - Nyheter

Samtycke grunden för ny våldtäktslag i Grekland

Som nionde land i Europa har Greklands parlament antagit en sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke. Beslutet innebär en skärpning, både av tidigare lag, och det förslag till lagtext som regeringen hade lagt fram.

Såväl kvinnoorganisationer som Amnesty international hade riktat skarp kritik mot förslaget där, precis som i den nu gällande lagen, våldtäktsbegreppet förutsätter förekomsten av våld eller hot.

Eirini Gaitanou, aktivist i Amnesty Grekland, kallar den nya lagen en historisk seger för alla kvinnor i Grekland:

– Nu är det dags för alla involverade i rättsväsendet att ges tydlig vägledning när det gäller hur lagändringen behöver implementeras för att göra det lättare för överlevare att få upprättelse.

Gaitanou beskriver det som chockerande att bara nio länder i Europa erkänner sex utan samtycke som våldtäkt, och menar att den grekiska regeringens sista minuten-justering av lagförslaget, efter aktivisters oförtröttliga kamp, visar att förändring är möjlig.

Det är nästan exakt ett år sedan Grekland ratificerade Istanbul-konventionen, som innebär ett åtagande att kriminalisera våldtäkt och alla handlingar av sexuell karaktär utan samtycke. Att förutsätta samtycke när offret inte gjort fysiskt motstånd är ”djupt problematiskt”, framhåller Amnesty international i en kommentar. Detta då ”ofrivillig paralys”, eller ”frysreaktion” är en väldigt vanlig, och av experter erkänd, reaktion på sexuella övergrepp.

”Att ändra lagar kommer inte i sig att stoppa våldtäkt. Men det är ett avgörande steg på vägen då de har kraften att möjliggöra rättvisa och påverka attityder om vad våldtäkt är, skriver Amnesty international.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV