Startsida - Nyheter

Förbud mot huvudduk i Staffanstorps skolor JO-anmäls

Beslutet om förbud mot huvudduk i Staffanstorps skolor har JO-anmälts, rapporterar Lokaltidningen i Lund. Anmälan hänvisar till brott mot religionsfriheten och diskrimineringslagen. Dessutom anmäls beslutet som hets mot folkgrupp.

– Det är en oroande utveckling att kommunen går in och styr vad folk ska ha på sig. För mig är det en principsak, säger en av anmälarna som är en privatperson till Lokaltidningen.

Kommunstyrelsen i Staffanstorp, där Moderaterna och Sverigedemokraterna äger majoritet, röstade i slutet av maj fram ett förbud mot bärandet av huvudduk i förskolan och grundskolan.

Förslaget lades fram av Moderaterna. Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) tycker att kommunen som huvudman ska få besluta om förbudet. Som motivering har han bland annat sagt ”att sätta slöja på små flickor ingår i en hedersetisk kultur”.

Det blir förvaltningsrätten som får avgöra om beslutet strider mot grundlagen och religionsfriheten.

– Jag har väldigt svårt att tro att de får gehör för ett förbud. Skolverket har tidigare kommit fram till att det skulle strida mot religionsfriheten, säger Vilhelm Persson, docent i juridik vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Skåne.

Andreas Lindholm, jurist på Skolverket sade till P4 Malmöhus:

– Vi på Skolverket har tittat på den här frågan 2012, och vi kom fram till att det inte är tillåtet eller förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen att införa generella förbud mot slöja i skolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV