Startsida - Nyheter

Sametinget kräver sanningskommission

På onsdagen lämnade Sametinget in en formell begäran om en samisk sanningskommission till regeringen. Sameradion rapporterar om begäran som i princip hela Sametinget och samiska organisationer står bakom.

Sametinget vill att regeringen tillsätter en kommission som ska kartlägga de oförrätter samerna drabbats av, och att detta sker i nära samråd med samiska företrädare. Per Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget, var med och överlämnade begäran om sanningskommissionen vid ett möte med sameminister Amanda Lind.

– Det här en viktig fråga för Sametingets styrelse. Jag förväntar mig att staten börjar arbeta med detta tillsammans med oss, säger Nutti till Sameradion.

Det var i höstas som en arbetsgrupp, efter en drygt tre år lång process, lade fram sin analys angående behovet av en sannings- och försoningskommission till Sametingets styrelse. Styrelsen tillsatte i sin tur en referensgrupp för fortsatt analys med ledamöter från Sametingets opposition och samiska organisationer.

– Jag tror att den sannings- och försoningskommission vore nyttig, både för att belysa de historiska övergrepp som skett, men också att vi ges förutsättningar att ta steg vidare framåt, säger Amanda Lind.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV