Startsida - Nyheter

53,3 miljoner kronor ska stärka arbetet mot våld och förtryck

Regeringen fattade på torsdagen beslut att tillskjuta 53,3 miljoner kronor för arbetet mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. 50 miljoner ska fördelas av Socialstyrelsen så att kommuner och landsting ska kunna utveckla kvaliteten i arbetet. Socialstyrelsen har också ett pågående uppdrag att stödja utvecklingen arbetet med dessa våldsformer inom vård och omsorg, som nu stärks med ytterligare 3,3 miljoner kronor 2019. Av dessa ska 1 miljon gå till försöksverksamheten med en telefonlinje för våldsutövare.

– Inga barn ska behöva dö och inga kvinnor utsättas för våld av närstående. Samhället kan och ska göra mer för att förhindra detta. Därför stärker vi nu arbetet, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen välkomnar beslutet:

– Det här beslutet är oerhört positivt. Varje kvinna som utsätts för våld i hemmet är en för mycket, varje barn som ser pappa slå mamma är ett för mycket och varje ungdom vars frihet begränsas av familjen är en för mycket. Samhället behöver göra mer för att nå ut till de som utsätts för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck och ge dem stöd och skydd, säger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV