Startsida - Nyheter

Straffen skärps för förövarna av uppmärksammad gruppvåldtäkt

Männen frihetsberövades bara någon timme efter att domen offentliggjorts, vilket kritiseras av deras försvarsadvokat Augustín Martínez Becerra, som menar att domen är politisk och männen oskyldiga. Advokaten beklagar att de ”inte ens fick tid på sig att ta farväl av sina familjer”.

– Vi förväntade oss varken att arresteringsordern skulle komma så snabbt, eller att domen skulle utfärdas på ett så omedelbart sätt, säger Martínez Becerra till El país.

Brotten begicks under den omtalade San Fermin-festivalen i Pamplona 2016, och förövarna filmade själva övergreppen med sina mobiler. Domskälen har ännu inte meddelats i sin helhet, men högsta domstolen har gått ut med delar av sina slutsatser och skriver bland annat:

”Redogörelsen för fakta beskriver ett verkligt hotfullt scenario, där offret inte vid något tillfälle samtycker till de sexuella handlingar som de åtalade genomför.”

Förutom att utöka straffen från nio till femton års fängelse, har högsta domstolen även beslutat att höja skadeståndet som förövarna ska betala till brottsoffret, till en miljon euro.

En av de dömda, Antonio Manuel Guerrero, tillhörde den spanska polisstyrkan guardia civil, och har under det gångna året försökt förnya sitt pass. Det sågs av domstol som ett brott mot den villkorliga frigivningen, men flyktrisken ansågs inte tillräcklig för att fängsla Guerrero. Guardia civil beslöt efter en tid att stänga av honom från sin tjänst, vilken han även kommer att skiljas från så snart domen meddelats formellt.

En kommentar till högsta domstolens besked som väckt stor uppmärksamhet kommer från Fransisco Serrano, högerextrema Vox toppkandidat i regionvalet i Andalusien 2015, som i åratal har attackerat feminism och jämställdhetspolitik. Partiet gick bland annat till val på att avskaffa lagen som förbjuder könsrelaterat våld. På sin Facebook-sida skriver Serrano att domen ”dikterats av den feministiska överhöghetens mobb” och innebär att en kvinna när som helst kommer att kunna få en man fälld för våldtäkt. Serrano skriver också att det säkraste sättet för män att ha sex, efter domen, är ”via prostitution”.

Sedan parlamentsvalet i slutet av april sitter Vox med i den spanska kongressen och söker öka sitt inflytande i regionparlament där högern tagit makt med stöd av partiet. I sina officiella kanaler har Vox tagit avstånd från Serranos uttalanden, medan partiets EU-parlamentariker Hermann Tertsch tagit dem i försvar, rapporterar El diario.

Domen kommer att bli vägledande för framtida sexualbrottsmål och ”markerar utan tvekan en milstolpe när det gäller kvinnors rättigheter i vårt land”, menar Arantxa Elizondo, professor i statsvetenskap vid universitetet i Baskien.

– Konsekvenserna av den här domen kommer att vara betydelsefulla på flera områden. I den juridiska världen kommer den att främja en mer korrekt tolkning av offrets attityd i sexualbrottsmål, som inte förutsätter ett motstånd med risker för den egna säkerheten. Politiskt kan domen och genomslaget i medierna, bidra till att påskynda de reformer av brottsbalken som experter på sexualbrott har föreslagit, säger hon till Diario Navarra.

Samtidigt framhåller Diario Navarra att högsta domstolen bygger sina argument på nuvarande lagstiftning och att dess slutsatser visar på ett flertal misstag i bedömningarna som gjorts av lägre instans.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV