Startsida - Nyheter

Flygattack mot flyktingförvar i Tripoli

Minst 44 dödades och 130 skadades när flyktingförvaret Tajoura i södra Tripoli i Libyen drabbades av flyganfall onsdagen 3 juli, bekräftar UNHCR. Flygbombningen tros ha begåtts av den libyska rebellgruppen Haftar bestående av mäktiga krigsherrar. Tajoura-förvaret rymmer omkring 600 flyktingar, inklusive barn. I den fängelseliknande flyktinganläggningen i Tripoli hålls de flyktingar i förvar som har försökt fly till Europa och gripits på vägen av libyska styrkor.

The Guardian rapporterar att frivilligorganisationerna får meddelande inifrån förvaret som tyder på att antalet döda är betydligt fler. Organisationen Exodus uppger att Europas ledare ignorerade varningarna om hoten mot flyktingförvaret. Haftars flyg har bombat staden upprepande gånger under de senaste två månaderna och inte sällan i närheten av förvaret.

Enligt Prins Alfani från Läkare utan gränser i Libyen, var det inte första gången som migranter och flyktingar fångats i korseld i beväpnade konflikter i Tripoli. "Bara åtta veckor sedan i Tajoura-förvaret slet splitter från explosionen genom taket på kvinnornas läger och var nära att döda ett spädbarn”, säger Alfani till Guardian.

”Tusentals flyktingar sitter fast i regeringens förvarscenter i västra Libyen”, skrev UNCHR i på Twitter i samband med flyganfallet på onsdagen. Enligt människorättsorganisationer och FN lever dessa flyktingar under inhumana förhållanden. Därför anser UNHCR att ”flyktingar ska inte hållas i förvar, civila ska inte bombas och Libyen är inte ett säkert land”. Vidare skriver UNHCR: ”Stater med inflytande måste samarbeta för att avsluta konflikten, snarare än att göda den”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV