Startsida - Nyheter

Fem grader varmare i Sverige vid slutet av seklet

Enligt en ny klimatrapport baserad på underlag från SMHI och tre utvalda kommuner som Sveriges kommuner och landsting, SKL, publicerade, ökar temperaturen mer i Sverige än globalt. Ett varmare klimat riskerar att få allvarliga följder lokalt. För varje grad varmare vår planet blir, ökar temperaturen i Sverige med ungefär 1,5 grader.

– Sverige måste kraftsamla på två områden parallellt. Utsläppen av koldioxid måste minska snabbt samtidigt som vårt samhälle rustas mot de klimatförändringar som redan påbörjats, säger Carola Gunnarsson, vice ordförande, SKL.

Om utsläppen fortsätter att öka kommer Sverige att vara cirka fem grader varmare i slutet av seklet och följande lokala scenarier uppstår, enligt SMHI:s beräkningar:

– Norrköping har en medeltemperatur över 20 grader 50 dagar om året. Det är en ökning med över 300 procent jämfört med snittet för de senaste decennierna. Det är också fler än 2018, vars sommar var extrem i dagens klimat. Risken för bränder, torka och värmeböljor ökar markant.

– Snösäsongen i Vemdalen, en av flera skidorter i Härjedalens kommun, varar i 3,5 månader. Det är nära en halvering jämfört med snittet för perioden 1961-1990 då säsongen varade sex månader. Detta innebär bland annat ekonomiska risker, eftersom skidturismen är en viktig källa till skatteintäkter.

– Havsnivån stiger med närapå en meter medan kraftiga skyfall återkommer oftare, samtidigt som de blir starkare. Risken för översvämningar ökar påtagligt för Malmö och andra kustkommuner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV