Nyheter

Gröna gruppen röstar mot Ursula von der Leyen

Europaparlamentets gröna partigrupp röstar emot den konservativa Ursula von der Leyens kandidatur för EU-kommissionens ordförandepost, meddelar Gröna gruppens vice ordförande Alice Bah Kuhnke (MP):

– Våra möten med Ursula von der Leyen har varit en besvikelse. Vi har hela tiden varit öppna för att förhandla men hon har inte kommit med konkreta förslag till oss om vare sig klimatet eller demokratin i EU.

Alice Bah Kuhnke menar att von der Leyen har diskuterat sänkta klimatambitioner, tuffare tag mot flyktingar och slappare demokratikrav med högerpopulisterna inom EU-parlamentet.

– Nu är det upp till bevis för svenska Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Ska de svika väljarna som röstade på dem för några veckor sedan genom att släppa fram von der Leyern eller inte? Vi gröna gör det vi lovat och säger definitivt nej, säger Bah Kuhnke. 

Miljöpartiets Europaparlamentariker och meteorologen Pär Holmgren är också kritisk till bristande ambitioner på klimatområdet. Han påpekar att von der Leyerns ambition att höja klimatmålen till 2030 från 40 procent till 50 procent är lägre än de 55 procent som EU-parlamentet tidigare antagit. 

– Bara några veckor efter ett val där alla pratade om klimatet kan hon inte ge några konkreta besked. Hon vill till och med ha lägre klimatmål än vad som tidigare antagits av Europaparlamentet. Varför ska gröna gruppen stödja det, säger Holmgren. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV