Startsida - Nyheter

Banbrytande dom annullerar barnäktenskap i Sydsudan

En domstol i Sydsudan har annullerat ett äktenskap mellan en 16-årig flicka och en 28-årig man i ett fall som aktivister hoppas ska bli en vändpunkt för kvinnors rättigheter i landet. Det rapporterar Global citizen.

Flickans far, farbror och make dömdes till tre års fängelse vardera för att ha arrangerat äktenskapet. I överenskommelsen ingick en hemgift till flickans familj på 60 kor. Detta enligt Steward women, som bistått henne juridiskt. På begäran av flickan, och med ett skriftligt åtagande från de dömda att inte tvinga henne att gifta sig igen som villkor, upphävdes sedan domen.

Josephine Chandiru, generalsekreterare för Steward women, ser detta som ett sätt att jämka lagstadgad rätt med sedvanerätt och kallar domen historisk:

”Domaren öppnade en utväg för oss att använda den som prejudikat i framtida barnäktenskapsmål.”

I Sydsudan är det enligt lag inte tillåtet med äktenskap före 18 års ålder, men trots det är 50 procent av flickorna gifta tidigare än så, enligt Unicef. Det här är första gången ett barnäktenskap upphävs av domstol sedan landet blev självständigt 2011, bekräftar Sydsudans informationsminister Simon Karlo i ett samtal med Thomson Reuters foundation.

Nu hoppas kvinnorättsaktivister att domen ska bana väg för andra flickor som vill avsluta äktenskap ingångna i ung ålder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV