Startsida - Nyheter

Höjda rutavdrag – hot mot jämlikhet och jämställdhet

I månadsskiftet höjdes taket för rut-avdrag från 25 000 kronor till 50 000, med anledning av M-KD-budgeten. Enligt januariöverenskommelsen ska rutavdraget utvidgas, taket höjas ytterligare, till 75 000 kronor, och ett särskilt rutavdrag införas för äldre. En särskild utredare håller på att konkretisera förslagen utifrån direktiv som regeringen beslutade om i juni.

Ulrika Lorentzi, utredare på LO, varnar nu på Expressens debattsida för konsekvenserna: ”En utveckling där rutavdragstjänster tränger ut generell välfärd är ett allvarligt hot mot jämlikhet och jämställdhet.”

Lorentzi hänvisar till forskning om hur rutavdraget påverkar jämlikhet och välfärd i LO-rapporten Välfärdspolitik och jämlikhet, och även en ny rapport från tankesmedjan SNS, enligt vilken rutavdragit varit ineffektivt för att främja integration på arbetsmarknaden för kvinnor med flyktingbakgrund. Den visar också att ungefär hälften av skatteavdragen görs av personer som tillhör den tiondel i Sverige som har högst inkomster.

”När resursstarka äldre köper ruttjänster eller flyttar in i ett privat äldreboende med förbättrad service som köps med rutavdrag minskar gradvis intresset av att hålla uppe kvaliteten i den äldreomsorg som fördelas efter behov. Med tiden ökar sannolikheten att partier som lovar skattesänkningar och ännu mer rutavdrag blir starkare, medan partier som lovar att stärka välfärden försvagas”, konstaterar Lorentzi bland annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV