Startsida - Nyheter

Nicaraguansk journalist i exil prisas för sitt mod

Nicaraguanska journalisten Lucía Pineda Ubau tilldelas Courage in journalism award, rapporterar nyhetsbyrån Efe. Priset delas ut årligen av International women’s media foundation (IWMF) för att uppmärksamma kvinnor som visar mod inom journalistiken runt om i världen.

Lucía Pineda Ubau greps i december 2018 sedan hon anklagats för att ”uppvigla till hat och våld” av regeringen i Nicaragua. Pineda Ubau frigavs i juni i år och har gått i exil. Landet genomgår den svåraste sociopolitiska krisen på flera decennier med hundratals döda, gripna och försvunna, samt tusentals i exil, sedan upproret mot presidenten Daniel Ortega inleddes i april 2018, konstaterar Efe.

Som chef på tv-kanalen 100 procent nyheter, rapporterade Lucía Pineda Ubau om ”övergrepp begångna av regeringsstyrkorna”, vilket IWMF lyfter fram i sin motivering som skäl till att hon fängslades.

Bland årets pristagare finns också ukrainska journalisterna Anna BabinetsSlidstvo.info och Nastya Stanko från Hromadske, Anna NimirianoThe Juba monitor samt Liz Sly, byråchef i Beirut för The Washington post. IWMF:s Lifetime achievement award går till organisationens egna grundare för att uppmärksamma organisationens 30-årsjubileum.

– Våra vinnare det här året är inte bara briljanta journalister som ställer regeringar till svars, de kämpar också för att förhindra förtrycket av fri press. Det är en ära för oss att välkomna dessa kvinnor till vårt nätverk och fira deras mod och uthållighet, säger Elisa Lees Muños, vd för IWMF, i ett uttalande.

Läs mer om pristagarna på IWMF:s hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV