Startsida - Nyheter

Jämställdhet nyckel för att nå globala hållbarhetsmål

Utan jämställdhet, ingen hållbar utveckling. Det framhöll FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed vid ett informellt möte i FN:s generalförsamling om jämställdhet och kvinnors ledarskap för en hållbar värld. Medvetenheten ökar men framstegen på global nivå är fortfarande alldeles för små, konstaterade Mohammed och hänvisade till aktuella rapporter som visar att inget land med nuvarande takt kommer att nå jämställdhet 2030, i enlighet med mål 5 i FN:s globala hållbarhetsmål.

Fler kvinnor bland beslutsfattarna i militära led, vid fredsförhandlingar, och även inom FN självt, betyder enligt Mohammed inkluderande lösningar som kommer att gagna alla.

– Från att driva på för ökade investeringar i hälsa, utbildning och social trygghet till att implementera lagar mot diskriminering har kvinnliga ledare verkligen visat sig vara starka krafter för förändring, säger hon och framhåller vikten av att undanröja hinder för – framförallt unga – kvinnors representation.

Maria Espinosa, generalförsamlingens ordförande och initiativtagare till mötet, efterlyste politisk vilja och knivskarpt fokus:

– Jämställdhet är det närmaste vi kommer en magisk formell för hållbar utveckling, men det är inget magiskt över hur vi når jämställdhet. Vi vet vad vi behöver göra för att stärka kvinnor och flickor. Det står där i Agenda 2030, det står där i Pekingplattformen – som förblir högsta standarden för kvinnors egenmakt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV