3 400 personer har deltagit i en studie som undersökt konsekvenserna av att använda det könsneutrala pronomenet hen. Vetenskapsradion i Sveriges radio rapporterar om studien av amerikanska forskare som intresserat sig för begreppet, som togs in i Svenska akademiens ordlista 2015.
Studien visar att deltagare som instruerats att beskriva en fiktiv figur som en han, i ett senare skede i större utsträckning även associerade en anonym person som en han. Detta medan den grupp som instruerades att beskriva den fiktiva figuren som en hen eller hon, inte blev partiska på samma sätt.
Anna Lindqvist, docent i psykologi vid Lunds och Stockholms universitet, säger till Vetenskapsradion att hen är ett ord som påverkar våra attityder, samtidigt som det hos många väcker starka känslor:
– ”Hen” utmanar en av de absolut största kategorierna vi har, nämligen kön.
Resultatet ligger i linje med Lindqvists egen forskning och hon menar att ordet hen har en psykologisk effekt som skapar möjligheter:
– Bara de här tre små bokstäverna har effekt på hur personer tänker kring könsidentitet. Och jag tänker att språket dels speglar vårt samhälle och vår gemenskap, men även reproducerar den. Så man kan tänka att om vi skapar ett språk som är inkluderande, kan vi då bryta upp vilka möjliga kategorier som finns hos oss människor.