Johanne Zhangjia Ihle-Hansen får inte återvända till gymnasiet

Nästa vecka skulle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ha börjat andra året på Sandvika-gymnasiet. Så blev det inte, konstaterar norska VG i ett reportage från skolan som nu flaggar på halv stång och håller öppet så att eleverna ska kunna samlas och minnas sin vän.

Det var först efter attacken mot Al Noor-moskeen på lördagen i Bærum som Ihle-Hansens döda kropp upptäcktes i bostaden där den misstänkte gärningsmannen Philip Manshaus var folkbokförd. De beskrivs i rapporteringen om terrordådet som styvsyskon. Johanne Zhangjia Ihle-Hansen hade adopterats till Norge från Kina av Manshaus styvmor. Hon blev 17 år.

På ett bord inne i Sandvika-gymnasiet står en bild av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, ett tänt ljus och en minnestext som inleds med orden: ”Tack för att vi fick lära känna dig.”

Philip Manshaus som klev in med hagelgevär och pistoler i Al Noor-moskén och han avlossa några skott innan två äldre församlingsmedlemmar, Mohamed Iqbal och Mohamed Rafiq, båda obeväpnade, övermannade honom. Manshaus sitter nu häktad misstänkt för terror och mord, med både brev- och besöksförbud i fyra veckor, nekad sin begäran via försvarsadvokaten Unni Fries att få bli släppt på fri fot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV