Hockeyns damer strejkar för skäliga villkor vid landslagsspel

Samtliga spelare i det svenska damlandslaget i ishockey bojkottar landslagssamlingen 15–19 augusti, samt femnationsturneringen i Finland 20–25 augusti. Detta meddelade bland andra de framstående spelarna Erika Grahm och Emma Nordin i en text på Instagram. Bakgrunden är villkoren för medverkan, som innebär ekonomisk förlust för spelarna.

– Saken gäller att förutsättningarna för damspelarna har försämrats och de känner att de inte kan prestera under rådande förutsättningar för landslagsspel och därför har de tackat nej till samlingen i morgon, säger Klara Stenberg, spelarfackets talesperson, till Radiosporten.

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt säger sig i ett uttalande på förbundets hemsida vara förvånad.

– Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska Ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna.

Men enligt Sico, intresseorganisationen för hockeyspelare, går förutsättningarna för herr- och damlagen inte att jämföra under rådande omständigheter:

”SHL-spelare har ett kollektivavtal vilket ger spelarna i SHL tryggande försäkringar, till exempel olycksfallsförsäkring (TFI). Spelarna i SDHL har inte ett kollektivavtal och omfattas inte av SHL-spelarnas avtal. Att jämföra och säga att SIF behandlar Damkronorna och avtalet på samma sätt som för herrarna är fel. Att spelarna får bibehålla lönen från respektive SDHL-klubb vid landslagsspel, är den del som är lika för herrarna och damerna. Dock är den ersättningen/lönen i de flesta fall inte tillräcklig och damspelarna måste arbeta vid sidan av ishockeyn, för att klara vardagen.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV