Startsida - Nyheter

Nyheter

S-kvinnors ledarduo får fortsatt förtroende

I helgen samlades Socialdemokraternas kvinnoförbund S-kvinnor till kongress i Malmö. Ny förbundsstyrelse har valts och uttalanden gjorts, om tandvård, äldreomsorg och krav på att Sverige verkar för att en kärnvapenfri värld blir en realitet.

Många nyval, några omval, och fortsatt förtroende för den sittande förbundsledningen blev kontentan av S-kvinnors omröstning om ny förbundsstyrelse. Carina Ohlsson fortsätter som förbundsordförande och aviserar i samband med styrelsens första möte det förestående arbetet med en internationell konferens:

– Nästa år, 2020, fyller S-kvinnors förbund 100 år. I samband med detta kommer vi att bjuda in till en internationell konferens för att samla de krafter som vill se en jämlikare och mer jämställd värld. En värld som söker fred och samarbete – inte upprustning. En värld som möter klimathoten – inte förnekar dem. En värld där alla människors lika värde är grunden för all politik – inte en värld där hat och förakt styr. Och inte minst. En värld där kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter – inte en värld där kvinnohat och sexism legitimeras och breder ut sig.

S-kvinnor, som länge arbetat för fred och nedrustning, uttrycker i ett uttalande från kongressen besvikelse över att Socialdemokraterna i regeringsställning valt att inte ratificera FN:s konvention om kärnvapenförbud. Detta trots att Sverige var ett av de länder som röstade ja till konventionen för bara två år sedan:

S-kvinnors kongress kräver att Socialdemokraterna nu i regeringsställning fullföljer sina åtaganden och signerar och ratificerar konventionen. Som ett första steg borde regeringen redan i dag deklarera Sverige som en kärnvapenfri zon.

S-kvinnor har en ledande roll i den svenska kampen mot kärnvapen och för nedrustning. Nu kräver vi att Socialdemokraterna verkar för att en kärnvapenfri värld blir en realitet.

S-kvinnor kräver också jämlik tandvård. Kongressen och konstaterar att kvinnor med låg inkomst eller pension sällan har råd att gå till tandläkaren, vilket får stora konsekvenser för kvinnors hälsa:

”Tänderna tillhör kroppen och S-kvinnor anser att tandvården ska likställas med övrig sjukvård. Det ska inte skilja sig om du söker vård för tänderna eller hjärtat.”

Vidare vill S-kvinnor se en äldreomsorgslag:

”En välfungerande äldreomsorg är en jämställdhetsfråga. Rätten för äldre att få inflytande över sin egen vardag borde vara en självklarhet. Vi anser att omsorgen och vården av äldre behöver ett nationellt lyft. Kvaliteten måste höjas och tryggheten måste öka. En bra äldreomsorg kan aldrig vara en fråga om behovsprövning och godtycke.”

Tanken är att en äldreomsorgslag ska stärka äldres rättigheter och ställa kvalitativa krav på äldreomsorgens utformning med rätt bemanning och bättre förutsättningar till god omvårdnad, så att inte ”anhöriga, ofta kvinnor, tvingas kompensera för bristande hemtjänst eller underbemanning på äldreboendet”.

Ordinarie ledamöter i S-kvinnors nya förbundsstyrelse:

Anna Hedh, Kalmar (Omval)

Susanne Dufvenberg, Västerbotten (Omval)

Lena Josefsson, Stockholms stad (Omval)

Yvonne Karlén, Dalarna (Omval)

Erika Storme Martinger, Södra Älvsborg (Omval)

Nina Unesi, Stockholms län (Nyval)

Elin Gustafsson, Skåne (Nyval)

Sofia Skönnbrink, Värmland (Nyval)

Janette Olsson, Göteborgsområdet (Nyval)

Till ersättare i förbundsstyrelsen valdes:

Anna Fernebro, Skåne (Omval)

Maritha Meethz, Norrbotten (Omval)

Tara Twana, Stockholms stad (Omval)

Monica Fällström, Västernorrland (Omval)

Malin Lauber, Kronoberg (Omval)

Elisabet Fjellström, Jämtland (Omval)

Johanna Kvist, Stockholms län (Nyval)

Vivianne Macdisi, Uppsala (Nyval)

Shadiye Heydari, Göteborg (Nyval)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV