Startsida - Nyheter

Stor protest mot sexuella övergrepp i Mexiko city

Det är ilskan över framför allt tre fall av våldtäkt där poliser pekats ut som förövare som gav upphov manifestationen i fredags framför den myndighet för allmän säkerhet som skapades 2018 i Mexiko city för att förebygga brott.

Manifestationer hölls i flera av Mexikos delstater, med samma krav som upprepades på skyltar och med klotter: rättvisa för våldtäktsoffer, avskaffad straffrihet för de uniformerade och stopp för kriminalisering av legitima protester.

Slagordet ”De skyddar mig inte, de våldtar mig” började cirkulera i sociala medier, den 12 augusti, som en reaktion på uppgifter om att en 17-årig flicka ska ha våldtagits av fyra poliser den 3 augusti i Mexiko city. Därtill ska en ekobrottspolis ha våldtagit en 16-årig flicka på ett museum den 8 augusti och den 10 juli greps två poliser, anklagade för att ha våldtagit en hemlös kvinna på ett hotell.


Tusentals larmsamtal

Enligt en nationell enkät har två av tre kvinnor över 15 år utsatts för våld vid minst ett tillfälle, en siffra som återgavs på flera av plakaten utanför den nya säkerhetsmyndigheten i Mexiko city. Samlingen inleddes med slagord, kampsånger, poesi och rosa glitter som kastades upp mot himlen, men gick snart över i ilska, enligt Cimac för att män försökte ta sig in i de kvinnoseparatistiska delarna av demonstrationen.

Under den gångna veckan har elva poliser tagits ur tjänst med anledning av anklagelserna om våldtäkter, samtidigt har brott inte kunnat styrkas i utredningen som rör den 17-åriga flickans anklagelser. Klart är, betonar Cimac, att det under första halvåret 2019 registrerades 1 895 larmsamtal om våldtäkt i landet, och Mexico city – som står för 369 av dessa – toppar listan.


Bilder: Cesar Martinez Lopez/Cimac



Krav med historia

Våldsamheter och klotter har stått i fokus för stor del av medierapporteringen kring protesterna. Claudia Sheinbaum, borgmästare i Mexiko city, har fått kritik för uttalanden i samband med detta som tycktes fördöma aktivisterna mer än de händelser som utlöste protesterna.

På söndagen bjöd Sheinbaum in till ett möte med kvinnorättsaktivister, främst opinionsbildare på Twitter, och försäkrade bland annat att inga utredningar har öppnats mot deltagare i protesterna. Cimac betonar att de åtgärder som nu diskuteras är desamma som kvinnorättsaktivister och feministrörelsen krävt i åtminstone 20 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV