Startsida - Nyheter

Myndigheter ska bli bättre på att upptäcka våld

Fem myndigheter får i en ny satsning från regeringen i uppdrag att verka för ökad upptäckt av våld. Beslutet fattades på torsdagen och de fem myndigheterna Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Socialstyrelsen kan som mest använda 6 miljoner kronor för att genomföra uppdraget.

– Förra året dödades 22 kvinnor av en nuvarande eller före detta partner. Våldet måste upptäckas och brytas tidigt. Genom denna breda satsning för att förbättra upptäckten av våld kan de medverkande myndigheterna bidra till att rädda liv, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Myndigheterna förväntas nu utveckla sitt arbete och motverka de hinder som många upplever, när det gäller att berätta om sin utsatthet och söka stöd. Det våld som avses omfattar både vuxna och barn, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt sexuellt våld –oberoende av förhållandet mellan gärningsperson och brottsoffer. Särskilt ska myndigheterna ta hänsyn till att kvinnor i sårbara situationer är mer utsatta för våld än andra, det kan handla om kvinnor med funktionsnedsättningar eller som brukar droger.

Myndigheterna ska enligt regeringsbeslutet samverka i frågor om:

  • rutiner och metoder för upptäckt av våldsutsatthet och våldsutövande

  • övergripande information om våld, lagstiftning, skydd och stöd

  • övergripande information om våld, lagstiftning, skydd och stöd

  • hänvisning till socialtjänsten, hälso- och sjukvård samt rättsväsende för berörda individer

  • förstärkt stöd till relevant personal med klientkontakter

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket ska var för sig utveckla arbetet gentemot målgrupperna för sina verksamheter. Socialstyrelsen ska bistå övriga myndigheter i arbetet när det gäller rutiner och metoder för upptäckt av våld och hänvisning till socialtjänst, hälso- och sjukvård samt rättsväsende. Jämställdhetsmyndigheten ska ansvara för övergripande samordning, uppföljning och redovisning av både myndighetsgemensamma och myndighetsspecifika insatser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV