Ökad risk för högerextrema våldsbrott

Säkerhetspolisen (Säpo) bedömer att risken ökat för att personer som sympatiserar med våldbejakande högerextremism ska begå attentat eller grova våldsbrott i Sverige. Det med anledning av att flera attentat i världen utförts av gärningsmän som inspirerats av högerextrem ideologi.

– Vi ser att den våldsbejakande högerextrema ideologin som tidigare huvudsakligen varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö får allt större spridning och attraherar fler. När olika högerextrema grupper närmar sig varandra kan det bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott. Det är en utveckling som måste följas noga, säger Klas Friberg, Säpochef, i ett pressmeddelande.

Utvecklingen med ökad risk för attentat eller grova våldsbrott av aktörer i utkanten av vit makt-miljön och som radikaliserats på nätet har enligt Säpo pågått en tid, både i Sverige och andra delar av västvärlden. Det talas exempelvis om att ”agera och göra något innan det är för sent”.

– Förutom attentat och grova våldsbrott ser Säkerhetspolisen ett långsiktigt hot mot demokratin där aktörer i vit makt-miljön utför andra mindre grova brott mot politiker, minoritetsgrupper och andra samhällsföreträdare. Utmaningen för Säkerhetspolisen är att upptäcka och bedöma de aktörer som sympatiserar med extremistmiljön och som snabbt kan gå från ord till handling, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

Med anledning av utvecklingen har Säpo på senare år intensifierat arbetet mot individer inom våldsbejakande högerextremism. Enligt Klas Friberg gynnar hätsk retorik och ökad polarisering normaliseringen av våldsbejakande högerextrem ideologi:

– Det måste bemötas av hela samhället, på alla nivåer. Och det måste göras i tid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV