Startsida - Nyheter

#rättslösa: Protest mot straffriheten vid sexualbrott

Hand i hand och med hashtaggen #rättslösa tejpad över sina munnar samlades 65 kvinnor utanför den lokala polisstationen på Södermalm i Stockholm den 21 augusti. Detta i protest mot att 90-95 procent av de utredningar om sexualbrott som just nu pågår där aldrig kommer att leda till fällande dom. Manifestationen är ett samarbete mellan Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks) och medieplattformen Gardet.nu som publicerat ett inlägg om bakgrunden på Instagram:

”Vi samlade ihop 65 kvinnor och ställde oss på rad utanför polisen. För våra systrar som aldrig kommer få någon upprättelse. Mot ett så kallat rättsväsende där kvinnor och unga tjejer i praktiken är #rättslösa”

Uppmärksamheten har varit stor i sociala medier och nu sprider sig manifestationen till allt fler städer, med uppmaningen:

”#rättslösa -agera i din stad! Begär alltså ut siffror från lokala polisen - mejla registrator.(din ort)@polisen.se och fråga ”hur många sexualbrott utreder ni just nu?” Är det 30 - samla ihop 30 kvinnor och ställ er på rad utanför polishuset, hand i hand i en tyst manifestation. För att påminna om att 90-95 % av de kvinnor som anmält övergrepp som nu ligger i högar på den polisstationen aldrig kommer få någon upprättelse, utan bara ett brev där det står ”förundersökning nedlagd”. 95 av 100 våldtäktsmän går fria. Nu vill vi se en våg över hela Sverige. En våg av kvinnor som fått nog.”

I Göteborg, Kalmar, Ljungby har manifestationer redan hållits, i dag genomförs en i Linköping och planer finns i skrivande stund för Luleå, Skövde, Örebro, Borås, Umeå, Västersås, Lund, Uppsala, Haninge, Värnamo, Malmö och Gävle. Hittills.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV