Politiker söker lösning för att hålla Karlskoga BB öppet

Efter protesterna mot stängningen av förlossningen vid Karlskoga lasarett har politikerna i Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsnämnd beslutat att verksamheten ska öppnas igen. Men kvinnoklinikens verksamhetschef Gill Kullberg vidhåller att förutsättningarna för en patientsäker vård saknas, och att den kompetens som krävs inte finns att tillgå.

– Det finns visserligen sjukhus där man har videoöverföring där man jobbar med det svårt sjuka barnet och kan få hjälp med bedömning på distans, säger hon. Men det krävs fortfarande att personalen som är på plats och som ska utföra de livsuppehållande åtgärderna har den rätta kompetensen, säger Gillberg till SVT.

Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är dock övertygad om att en lösning, samt finansiering till det går att finna och har försäkrat personalen om att det kommer att finnas jobb för dem.

– Nu har vi gett hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att skapa de förutsättningar som behövs för att uppfylla det politiska beslutet. I det arbetet kommer så klart verksamhetschef och chefläkargruppen att ingå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV