Startsida - Nyheter

#metoo: Seko sjöfolk vill motverka sexuella trakasserier

Seko sjöfolk har med anledning av #metoo-uppropet #lättaankar tagit fram handboken Jobba aktivt – vägledning vid kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Boken riktar sig till både förtroendevalda och medlemmar i fackförbundet.

– Det finns ingen som kan svära sig fri från arbetet mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Alla i branschen har ett ansvar. Därför har vi nu tagit fram en handbok för fackligt förtroendevalda som också kommer att ingå i våra utbildningar, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk.

Att rutinerna brustit när det gäller att hantera sexuella trakasserier blev tydligt i samband med #lättaankar. Den nya handboken ger koll på vilka lagar som gäller, arbetsgivarens skyldigheter och vilket stöd fackligt förtroendevalda eller skyddsombud kan och ska den som är utsatt, men ger också vägledning om förebyggande arbete. I pågående ärenden kan manualen följas steg för steg, från anmälan till beslut och åtgärder.

Handboken ingår i ett pågående förändringsarbete för en jämställd organisation inom Seko sjöfolk. Utöver arbetet mot sexuella trakasserier utbildas förtroendevalda kvinnor i förhandlingsteknik, sektionsstyrelser i att göra jämställdhet, och därutöver deltar förbundet i sjöfartsbranschens gemensamma arbete för likabehandling, som kallas #vågrätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV