Startsida - Nyheter

Skillnaden i flickors och pojkars nätanvändande ökar

Samtidigt som unga använder nätet allt mer, framför allt via mobilen, uppger fler att de är missnöjda med sitt användande. Både föräldrar och barn uppger att medieanvändningen gör att läxor och andra uppgifter åsidosätts, och bland 17-18-åringar är det något fler än tidigare som anser att de använder mobilen för mycket.

Andelen unga som uppger att de utsatts för elakheter och mobbning på nätet har också ökat och jämfört med genomsnittet är det betydligt fler unga med psykiska funktionsnedsättningar som anger att de har utsatts.

Den senaste rapporten från Statens medieråd Ungar och medier 2019 visar för första gången att fler än hälften av barnen i alla åldrar, även ettåringar, använder internet. Samtidigt kryper skillnaderna i medievanor ner i åldrarna. Andelen som ägnar mer än tre timmar per dag åt dator/tv-spel är större bland pojkar än bland flickor, medan fler flickor än pojkar använder mobilen mer än tre timmar om dagen och de ägnar mer tid åt sociala medier.

Enligt Sverok är en orsak till ökande skillnad att flickor i högre grad slutar med datorspel, och för att överbrygga gapet arrangerar Sverok ett läger i Göteborg i helgen inom ramen för projektet Leia. Syftet är både att locka fler tjejer till spelhoppyn och samtidigt ge de som redan spelar större möjlighet att fortsätta.

– Vi tror att spel i sig är något positivt – det är ett kul sätt att umgås, samtidigt som man utvecklar sin kreativitet, samarbetsförmåga och problemlösning. Vi vill såklart locka fler personer att börja spela. Vi vet också att många – framför allt tjejer – har negativa erfarenheter av att spela spel tillsammans med andra. Vi vill skapa sammanhang för tjejer som präglas av den glädje och gemenskap som vi vet finns i spelkulturen, säger Sam Bäfvenberg, projektledare på Sverok i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV