I svensk press fick #metoo cirka fyra gånger så mycket uppmärksamhet som i danska tidningar. Det visar en ny undersökning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nordicom review. Både Danmark och Sverige tillhör de länder som toppar globala rankningar gällande jämställdhet. Likväl skiljer sig inställningen till #metoo stort, att döma av mediebevakningen i de båda länderna.
Det är medieforskarna Tina Askanius vid Malmö universitet och Jannie Møller Hartley, Roskilde universitet, som gått igenom hundratals artiklar och jämfört hur #metoo hanterats medialt. Deras studie visar att frågan i Sverige oftast lyftes på nyhetsplats och att hashtaggen gav upphov till demonstrationer och debatter med krav på politisk förändring. Politikernas svar var att delta i debatten. I Danmark däremot fick #metoo mindre utrymme i mediebevakningen, och då främst på kultur- och opinionssidorna. Den danska rapporteringen var dessutom mer kritisk, i synnerhet när journalisten var en man.
– I Danmark presenterades #metoo som något man kan ha olika attityder till, inte som ett strukturellt problem som kräver svar från danska politiker eller ändrad lagstiftning. Det faktum att #metoo behandlades som ett debattämne innebar att praktiskt taget inga danska politiker kommenterade frågan under perioden, säger Jannie Møller Hartley i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.
Skillnaderna i medierapportering speglar jämställdhetsfrågans generella position i den politiska debatten, enligt forskarna. Sedan jämställdhet försvann ur debattens fokus i Danmark på 1990-talet erkänns frågan inte som ett politiskt problem. I Sverige är det tvärtom vilket Møller Hartley och Askanius menar påverkade genomslaget för #metoo, och beredskapen för offentlig debatt om sexuella övergrepp, makt och ojämlikhet:
– Berättelsen om #metoo som en ”häxjakt” och en ”olaglig folkdomstol”, som nästan saknas i svensk rapportering, genomsyrar dansk täckning. Samtidigt ser vi i svenska medier en berättelse om #metoo som en folkrörelse och en kamp mot maktstrukturer. Svenska medier beskriver #metoo med termer som ”en revolution”, en ”folkrörelse”, en ”ramaskri i tystnadskulturen”, en ”lavin”, ett ”paradigmskifte” och man hänvisar till en före och en efter #metoo, säger Tina Askanius.